Hartcoherente Ademhaling

Verander je adem verander je leven. Alles in je lichaam is met elkaar verbonden Wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat Diepe en trage ademhalingen ervoor zorgen dat je bloeddruk en je hartritme op dezelfde frequentie gebracht worden. Hiermee kalmeer je je autonome zenuwstelsel, breng je je drukke mind tot rust en kom je met gemak in je hart bij je plezier, zelfliefde en je verlangens.

Doorgaans ademen veel mensen zo’n vijftien keer per minuut, het klinkt dan ook aannemelijk dat het vertragen van de ademhaling naar zes keer per minuut niet onopgemerkt verloopt in het lichaam. Het ademhalingsritme is gelijk aan het ademhalingsritme van monniken, boeddhisten en dit ritme ervaren yogi’s als ze aan het mediteren zijn. Dit laat zien dat bij een kalm en ontspannen persoon het ademhalingsritme helemaal niet zo snel is. oefeningen die je kunt doen om hartritme en ademhaling weer goed op elkaar af te stemmen.

Hartcoherentie zal je helpen!

Ademen volgens de Hartcoherentie methode is bedoelt om stress en angsten te verminderen.

Met de opgenomen oefening leer je hoe je de ademhaling toepast. Op momenten dat je toch de stress voelt toenemen, je krijgt het benauwd en bent bang om een aanval te krijgen- pas je de ademhaling extra toe. Je voelt ogenblikkelijk hoe de spanning afneemt. Dat geeft zelfvertrouwen.

Hoe werkt hartcoherentie

De hartspier zorgt er ook voor dat restproducten zoals koolzuur en water weer terug worden vervoerd naar buiten. Door zweten, plassen en de uitademing zorg je ervoor dat je deze stoffen kwijt. Het hart is een spier die een patroon volgt, dit patroon wordt hartcoherentie genoemd. Een hoge hartcoherentie betekent dat je hartritmepatroon gelijkt loopt met je ademhalingspatroon. Je kunt het zien als een natuurlijk, ritme dat in een regelmatig patroon verloopt. De hartcoherentie kan echter ook laag zijn. Dat kan bijvoorbeeld onder invloed van stress gebeuren en dit brengt allerlei gezondheidsklachten met zich mee.

Koolzuur/zuurstofbalans ?

Waarom is de ademhaling zo bepalend voor de hartcoherentie? Er wordt vaak gedacht dat hoe meer zuurstof er in het bloed is, hoe gezonder wij ons voelen. Snel ademen zou daarin dus eigenlijk een positieve factor zijn. Dit is echter een misvatting. Het is de koolzuur/zuurstofbalans in het bloed die het belangrijkste is. Dat komt omdat koolzuur de zuurstofafgifte aan de organen en spieren vergroot. Bij snel ademen komt er dus veel zuurstof in je bloed, maar het wordt niet voldoende opgenomen door het lichaam. Daarnaast is het stressgehalte in je lichaam ook direct verbonden aan het koolzuurgehalte in je lichaam. Koolzuur beïnvloedt namelijk op positieve wijze de zenuwen in het lichaam. Is het gehalte aan koolzuur op peil, dan worden de zenuwen rustiger. Dit uit zich in meer weerbaarheid en beter met stress om kunnen gaan omdat het lichaam vanzelf weer in rustmodus komt.

Stress, ademhalen en hartcoherentie

De hartcoherentie is onlosmakelijk verbonden met je ademhaling. Daarom is het vanzelfsprekend dat als je ademhaling rustig en efficiënt is, dat de hartcoherentie omhoog gaat. Dit klinkt op papier als supersimpel, en toch gebeurt het in de praktijk vaak dat mensen niet op de juiste manier ademhalen. Daarbij kun je denken aan (chronische) hyperventilatie en kortademigheid door benauwdheid. Een veelgehoorde oorzaak daarvan is stress. Je hebt het idee dat je lichaam veel zuurstof nodig heeft doordat je hersenen signalen naar je longen blijft sturen dat je meer zuurstof moet innemen.

De realiteit is echter dat je lichaam in rust is en dus fysiek gezien niet meer zuurstof nodig heeft. Je hersenen denken dat je in een stressmodus staat en daardoor worden hormonen als cortisol en adrenaline aangemaakt. Je lichaam staat dan constant aan en klaar voor een vecht/vluchtreactie. Veel mensen kunnen langdurige gespannenheid en stress moeilijk aanvoelen en blijven daardoor onbewust verkeerd ademen. Op den duur ga je steeds sneller ademen en schiet je hartcoherentie omlaag. Dit heeft allerlei gevolgen, bijvoorbeeld een hoge bloeddruk, hoofdpijn, vermoeidheid en klachten aan het maagdarmstelsel. Op de lange termijn leid dit vaak tot hart- en vaatziekten. Daarom is het belangrijk om je ademhaling als eerste aan te pakken als je aan je hartcoherentie wil werken.

Jouw hartcoherentie meten

De sleutel voor goede hartcoherentie oefeningen of hartcoherentie trainingen, is dus de ademhaling gaan reguleren. Het is echter eerst belangrijk om te bepalen hoe het met jouw hartcoherentie gesteld is. Dat meet je aan de hand van je ademhaling. Zet een timer op 3 minuten en tel in die tijd hoe vaak je in- en uitademt. Als je het totaal hebt, deel je dat door 3 en dan weet je gemiddeld hoeveel ademhalingen je per minuut maakt. Er is sprake van een hoge hartcoherentie als je op 3 tot 7 ademhalingen zit. 7 tot 12 ademhalingen is het gemiddelde en kan verbeterd worden. Zit je boven de 12 ademhalingen per minuut in rust, dan kan dat een indicatie zijn dat je ademhaling niet in orde is, dan wel dat je mentaal gespannen bent.

De oefening

Nu je weet hoeveel ademhalingen een hoge hartcoherentie opleveren, heb je een doel om naartoe te werken.

  • Neem plaats in een rustige ruimte zodat je je goed kunt concentreren op je ademhaling;
  • ga in een fijne pose zitten of liggen waarbij je vrij kunt ademhalen.
  • neem een geleidelijke ademteug door de neus in die 5 tellen duurt;
  • adem ook weer 5 tellen uit door de neus op een beheerst tempo
  • De hartcoherentie oefening duurt 5 minuten. Je zal al snel merken dat je bloeddruk omlaag gaat, dat het hart minder snel gaat kloppen en dat de spierspanning in je lichaam afneemt.

Stress, paniek en angsten nemen dus af door hartcoherente te ademen, hierdoor krijg je meer veerkracht. Je kan daardoor de dagelijkse dingen weer beter aan, je emmer staat niet constant op overlopen. Na het volgen van min 2 x per dag deze oefening voel je je echt na 2 weken zoveel rustiger. Je bent geleidelijk aan minder gespannen, je angsten nemen af.


Heb je het moeilijk, kan je hulp gebruiken? Wacht niet langer, meld je hier aan voor de nieuwsbrief en ontvang direkt de coherente Ademhalingsoefening.